Újévi lencse különlegesség
2011. december 30. § Hozzászólás
Újév közeledtével szeretnék megosztani Önökkel egy igazi különlegességet. Régi szokás, hogy az év végén lencséből készült ételekkel köszöntjük az újévet. Az indiai konyha igazán gazdag tárházát vonultatja fel a különböző lencséknek, de még ott is ritka a lencséből készült édesség. Most egy ilyen recepttel szeretnék kedveskedni minden olvasómnak és ezzel kívánok Boldog Újévet!
Moong Dhal Halwa
Hozzávalók:
- 1 bögre moong dhal (félbevágott sárgalencse)
- 1 bögre cukor
- 2 bögre tej
- 1 bögre ghee, vagy olvasztott vaj
- 1/2 kávéskanál Ilyachi (zöld kardamom) por
- szeletekre vágott kesudió, mandula
Elkészítés:
- Áztassuk be vízbe a moong dhalt 4 órára
- Utána szűrjük le és alaposan csöpögtessük le róla a vizet, majd daráljuk le egy turmix gépben. Fontos, hogy ne váljon krémessé, hanem maradjon egy kicsit darabos
- Egy vastag serpenyőbe lassú tűzön olvasszuk fel a gheet (vagy olvasztott vajat), majd tegyük rá a ledarált moong dhal-t
- Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett aranybarnára sütjük (kb. 25 percig, akkor jó, amikor már látszik, hogy a ghee kezd szétválni a moong dhal-tól), majd öntsük hozzá a 2 bögre tejet
- Folyamatos kevergetés mellett addig süssük, amig a lencse teljesen fel nem szívja a tejet, majd adjuk hozzá a cukrot és további folyamatos kevergetés mellet addig süssük, amíg a massza már nem ragad a serpenyőhöz
- Adjuk hozzá a kardamom port és a szeletekre vágott kesudiót és mandulát
Tálalás:
Melegen tálaljuk. Díszithetjük egész mandulával és kesudióval. Illetve a meleg édességet kínálhatjuk egy gombóc hideg vanília fagylalttal is.
Jó étvágyat!
A hozzávalók beszerezhetők a budapesti indiai boltokban, melyek elérhetőségét ITT találhatják meg.
Hozzászólás